Heizelstadion

1946: na de Tweede Wereldoorlog krijgt het stadion de naam van de wijk waarin het gelegen is; het is voortaan in het "Heizelstadion" dat de magie van de sport de spektakelliefhebbers zal plezieren. De houten piste van het Eeuwfeeststadion is verdwenen, ze werd waarschijnlijk gebruikt als brandhout onder de bezetting. Het stadion vindt zo zijn oorspronkelijke bestemming terug en verwelkomt een groot aantal populaire evenementen die meer en meer mensen naar het Heizelplateau lokken. In het boksen vormt het gevecht tussen Cerdan en Delannoit van 23 mei 1948 een van de meest opzienbarende en betwiste wedstrijden in België.

Meer nog, in 1971 krijgt het Heizelstadion een piste in tartan met acht banen, uniek in België. In 1974 krijgt het stadion een revolutionair verlichtingssysteem  dat bij de beste van Europa mag gerekend worden. Verder is het voorzien van een nieuwe, overdekte tribune met allemaal zitplaatsen tegenover de Eretribune.

Op 16 augustus 1977 zet een groep journalisten de Memorial Van Damme op, die vanaf dat moment ieder jaar plaatsvindt in het Stadion en dat tot op vandaag zonder onderbreking.

De Memorial Van Damme werd gecreëerd ter nagedachtenis van de Belgische atleet Ivo Van Damme, tweevoudig winnaar van de zilveren medaille op de Olympische Zomerspelen in 1976 te Montréal en een van de grootste Europese talenten in het middenafstandlopen. De Memorial wordt beschouwd als de beste atletiekmeeting ter wereld, maakt deel uit van de Golden League en wordt gewoonlijk tijdens de laatste week van augustus of in de eerste week van september georganiseerd.

De organisatoren van dit groots evenement trekken altijd grote namen aan en het is uitzonderlijk dat er tijdens de meeting geen nieuw wereldrecord wordt gevestigd; precies dat maakt er een waar familiespektakel van dat sinds vele jaren sold out is!

Helaas kent het stadion ook een tragedie: op 29 mei 1985 barst het "Heizeldrama" los, dat de voetbalwereld in rouw dompelt en voor altijd zijn sporen zal nalaten op ons Stadion... Een bladzijde wordt definitief omgedraaid. Het drama geeft, samen met heel wat andere in Europa in die jaren, aanleiding tot gedegen reflectie omtrent de veiligheid in voetbalstadions. Die reflectie binnen de voetbalwereld en het openbaar bestuur op supranationaal niveau mondt uit in de "voetbalwet" zoals we hem tot op vandaag kennen.