Historique
Eeuwfeeststadion

Le Stade du Centenaire en 1935In 1927 beslist de Gemeenteraad van de Stad Brussel tot de bouw van een stadion dat "alle" sporten kan huisvesten, en dat vlakbij het Heizelplateau. In 1929 starten de bouwwerken en het is op 23 augustus 1930 dat het Eeuwfeeststadion wordt ingehuldigd, ter gelegenheid van de 100e verjaardag van de Belgische onafhankelijkheid. Op die dag is er al een massa volk op het appel voor het eerste evenement dat het begin inluidt van de toekomstige spektakels, amusement en vertier, nl. het Wereldkampioenschap wielrennen op de piste. 

Het is slechts drie weken later, op 14 september, dat de officiële inhuldiging door Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Leopold plaatsvindt tijdens een Belgisch-Nederlandse voetbalderby.

Lees meer...
 
Heizelstadion

1946: na de Tweede Wereldoorlog krijgt het stadion de naam van de wijk waarin het gelegen is; het is voortaan in het "Heizelstadion" dat de magie van de sport de spektakelliefhebbers zal plezieren. De houten piste van het Eeuwfeeststadion is verdwenen, ze werd waarschijnlijk gebruikt als brandhout onder de bezetting. Het stadion vindt zo zijn oorspronkelijke bestemming terug en verwelkomt een groot aantal populaire evenementen die meer en meer mensen naar het Heizelplateau lokken. In het boksen vormt het gevecht tussen Cerdan en Delannoit van 23 mei 1948 een van de meest opzienbarende en betwiste wedstrijden in België.

Lees meer...
 
Koning Boudewijnstadion

De jaren '90 staan in het teken van Euro 2000. Om hierop voorbereid te zijn, moet het stadion een gedaanteverwisseling ondergaan: een renovatie en een nieuwe naam dienen zich aan.

De renovatie van het "oude" Heizelstadion is het resultaat van een samenwerking tussen de verschillende bevoegdheidsniveaus van het federale België. Op 25 oktober 1993 wordt een protocolakkoord ondertekend door:

  • de Federale Overheid (met het oog op de internationale rol van het stadion)
  • de Stad Brussel (eigenaar van de infrastructuur)
  • het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
  • de vzw Tentoonstellingspark van Brussel
  • de Koninklijke Belgische voetbalbond

 Ze komen overeen om gezamenlijk het Heizelstadion te renoveren.

Lees meer...