Geschiedenis

Eeuwfeeststadion

In 1927 besloot de gemeenteraad van de Stad Brussel om een stadion te bouwen dat “alle” sporten kon herbergen, aan de rand van het Heizelplateau. De bouwwerkzaamheden begonnen in 1929 en het Eeuwfeeststadion werd ingehuldigd op 23 augustus 1930, ter gelegenheid van de 100ste verjaardag van de onafhankelijkheid van België. Op die dag stond het publiek al klaar voor het eerste evenement dat de aftrap gaf voor jaren van shows, ontmoetingen en entertainment: de wereldkampioenschappen baanwielrennen.

Het was slechts drie weken later, op 14 september, dat Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Leopold de Belgisch-Nederlandse voetbalderby officieel opende.

Heizelstadion

1946: na de Tweede Wereldoorlog krijgt het stadion de naam van de wijk waar het is gevestigd genaamd “Heizelstadion” dat de magie van de sport de fans van de shows zal betoveren. Het houten spoor van het Eeuwfeeststadion is verdwenen, waarschijnlijk gebruikt als brandhout gedurende de bezetting. Het Stadion heeft nu zijn oorspronkelijke functie teruggewonnen en biedt een aantal populaire evenementen die steeds meer mensen naar het Heizelplateau trekken. In het boksen was de Cerdan-Delannoit strijd van 23 mei 1948 één van de meest klinkende, maar ook betwiste in België.

Koning Boudewijnstadion

In de jaren ’90 vond er Euro 2000 plaats. Daarvoor moest het stadion een nieuwe look krijgen: het werd daarom gerenoveerd en kreeg een andere naam.

De renovatie van het “oude” Heizelstadion is een getuigenis van de samenwerking tussen de verschillende machtsniveaus in de federale Staat België. Op 25 oktober 1993 werd een protocol van akkoord ondertekend tussen:

  • De federale Staat (vanwege de internationale rol van het Stadion)
  • De Stad Brussel (eigenaar va nde infrastructuur)
  • Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
  • De vzw Tentoonstellingspark van Brussel
  • De Koninklijke Belgische Voetbalbond
  • Allen komen overeen om gezamenlijk te zorgen voor de renovatie van het Heizelstadion.